Wednesday, April 25, 2012

Cerita Tenatang Penyatuan Ukhuwah Vol. 10

Bismillahirahmanirahim..

Assalamualaikum WBT..

dan kereta viva kecil ini akhirnya selamat parking di hadapan dewan makan delima. kami terus mengambil tempat duduk disitu, tak banyak kedai yang buka di dewan makan ini. mungkin kerana dewan makan ini masih baru itu yang belum beroperasi sepenuhnya.

kami menghidangkan apa yang bole di hidanglah, saya dan Syalwana beli satay, dan adik-adik saya satu persatu tiba di dewan makan delima, bermula dengan Izlan, Faris, Syakir, Syiha, syahrin safwan, dayah juga,kak teyn-teyn pun dan si dia pun sampai, terkedek-kedek berjalan ya, saya faham, mereka duduk kolej yang agak jauh, satu pengorbanan bagi mereka kerana mereka sampai juga di sini, farhan dengan laptop nya tak abis-abis, siap cari plag lagi nak cas, begitu juga dayah yang setia mengendong laptopnya. mereka nak wat keje sikit..

"dayah nak wat math lab...nak bincang dengan taufik dan yang lain" kata dayah.

pekebendanya math lab tu memang saya tak tahu ler budak letrik ja yang paham tentang benda alah ini semua, wah..saya nampak aqilah, aqilah pada mula nya tapaw makanan nak makan kat bilik akhirnya dia juga menyertai kami semua.. saya makan sikit ja..saya tak tahu kenapa saya makan sikit ja..

"kak..makan lah lagi" kata izlan.
saya cuma menggeleng..

dia sebolehnya cuba untuk memujuk saya makan, tapi saya tetap tak nak, saya terasa badan ini letih sangat, puas bergelak ketawa, dan macam-macam lagi lah.

"kak, saya nak pegi kat dayah jap, nak wat math lab"kata dia meminta izin,
"jangan lama-lama..jangan dok rapat-rapat kak tampaq sat lg" marah saya seraya tersenyum. dia hanya tersenyum dan lantas bangkit dan terus mendapatkan dayah.

tinggallah saya dengan adik-adik yang lain,tiba-tiba mata saya tertancap pada satu objek dan saya memegangnya..

"cam na nak bukak nih!" kata saya pada adik Firdaus Jalil.
"macam ini..."katanya dan seraya membuka keypad lock pada handphone nya.

ya saya nak tengok handphone firdaus ini, amboi, budak-budak zaman sekarang ini hp sumenya cangih-cangih, dah tak main da yang ada keypad, sume nyer touch skrin. saya sememangnya kurang sikit gadget2 hp ini, saya tak tahu apa keluaran hp yang terbaru, saya setia dengan sony ericson 8mega picsel saya ni. .dan saya explore semua nya dan seketika saya minta bantuan tuan punya hp kalau-kalau ade masalah..

dan saya teringin nak main game, tunggu si dia yang masih lagi studi dengan dayah dan yang lain. saya nak main angry bird..

bila saya dah leka bermain angry bird, macam-macam bunyi yang saya kuarkan, dan sekaligus memberi kejutan pada adik-adik saya, saya tak tahu kenapa mereka bole gelakkan saya sebab wat bunyi angry bird tuh, 

peeerrrrrr!!! haaa.... 

bila saya leka dengan game itu, dan bunyi bunyi itu saya tak sedar yang selama yang saya main ini Izlan merakam aksi saya, kuang asam, saya bole tak perasan, adoyai, siyes saya segan..

"kak, ini lah kenangan yang kak bagi pada kami dan akan kami simpan sampai bila-bila" kata Izlan, farhan memang dah tak boleh kawal diri, asyik tergelak ja, si dia terus terdiam melihat aksi itu.. si dayah pula tak habis-habis dengan weeeee.................. nya. nak lawan saya lah tuh.

dan sekali lagi mereka terkejut dengan kebolehan saya yang bisa membunyi bunyi angry bird tersebut.

"sebijik ah bunyi nya....kak oi.."kata syakir.
Tom pula dan tergelak-gelak, firdaus jalil juga ikut gelak. syalwana pula sampai kering air mata gelak. aqilah tersenyum sampai tak tahu nak kata apa dah. dan makan malam itu memang membawa satu memori yang indah bagi kita semua.

masa makin mencumburui kita semua..saya rasa macam baru seminit ja bersama-sama dengan adik-adik. jam di tangan menunjukkan pukul 11.15 malam.

"ala. hari ini hari sabtu pukul 12 tengah malam mesti srs baru panggil.."kata saya..
"akak..peraturan kat sini tegas kak....." kata firdaus jalil,

dan kami bubar, berpisah, ouh..peritnya berpisah, tapi pasti ada lagi pertemuan di esok hari, mungkin.. kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan segalanya.

saya masih tak puasa bersama mereka-mereka ini, selepas mengucapkan selamat tinggal, saya dan dayah serta taufik dan syamim pergi ke food coart baiduri..nak beli air, dayah apa lagi tak abes-abes dengan milo nyer..

"kak nak air pa?" kata dia..
"apa-apa ja yang penting tak nak susu"kata saya..

dia membelikan saya air kelapa, saya cukup terharu, setelah habiskan ayat terakhir kami terpisah.

"ok dik, jaga diri ya,"kata saya..
"bye taufik!" kata dayah
"aip..jangan lelebih ya dayah!!" marah saya, dan dayah tersenyum dan menarik tangan saya dan terus ke membawa diri ke bilik masing-masing.

dan saya rasa macam ada something yang akan terjadi, ya! something..hurm..ada hati yang bakal terluka. aduhai, saya dah cuba untuk menjaga semua hati-hati...tapi ada juga yang terluka.

ya! saya lemah,saya tak mampu yang wat pa..saya dah cuba wat yang terbaik tapi still..ade lagi yang terluka..

Bantulah kami untuk hadapi hari-hari yang mendatang..

dan saya segera mandi, dan tidur..

tapi mata ini masih lagi terkebil-kebil, sukarnya nak lelap, dengan hp yang bateri nya rosak, buat saya makin stress..

tenangkan diri, dan berdoa moga ada sinar cerah menyinari hari esok,

semoga kegembiraan ini tidak akan lenyap begitu saya..

dan semoga ukhuwah kita akan terus terjalin kekal..

saya sertakan video ini.. kredit to Nor Izlan.

video
tenx ya Izlan sebab upload video ni tanpa kak sedari...

TO Be continue...

P/s: cinta antara kita tiada penghalangnya, walau akhir usia, ku menunggu diri kamu semua..



Monday, April 16, 2012

Cerita Tentang Penyatuan Ukhuwah Vol. 9

Bismillahirahmanirahim..


Assalamualaikum..


rentetan daripada episod sedih kita semua kerana psk mrsm tidak jadi so masa lapang saya, saya habiskan untuk explore dengan budak-budak ikram nih. dan dari situ saya cuba lagi selami apa sebenarnya masalah dorang semua nih. apa yang membuatkan mereka semua jadi begini.


ari jumaat sepatutnya kami bergerak ke mrsm tapi, itu lah, kami semua masih lagi berkabung kerana program mrsm yang tak jadi. ari jumaat itu berlalu pergi, dengan harapan membawa semua episod duka kami terbang ke langit hilang terus tanpa perlu sedih lagi.


dan hari ini fatin ketua fesi ada bincang sikit tentang projek besar untuk program esok. saya memang suka projek besar-besar ini. saya dan fatin berbincang dan tergelak besar seketika dan kami serius kembali, benda itu berlarutan dan saya tak sabar untuk laksanakan projek itu.


"atin kne pastikan dia pergi! kalau tak rosak plan kita!"kata saya
"ye kak! dia pergi! kak jangan risau! dia pergi!!"kata atin semangat sambil membesarkan biji mata nyer.


perbincangan kami berakhir dengan gelak tawa dan adengan tampar menampar.. dan saya akan pastikan projek esok pasti akan berjalan dengan lancar.


hari Sabtu..


pagi itu saya bangun awal. nak main bowling kan, oleh kerana ini adalah kejohanan bowling ikram saya akan kenakan t-shirt ikram yang berwarna hitam, selalunyer aktiviti bersama ikramies saya akan kenakan baju hitam ini, bukan sebab tak da baju lain tapi, sebab baju ini tercipta khas untuk ikramies that why i'm wearing if i hang out with ikramies.


saya tak tahu berapa ramai yang terlibat, mereka semua berkumpul di kedai mamak sebelah kiri Lp. saya bergerak keluar dan parking kete saya di BKBA. dan terus menuju ke kedai mamak, dan bila saya sampai, saya dapati terlalu ramai orang, bukan orang yang nak makan situ, tapi adik2 saya lah.. wah..sambutan sangat menggalakkan. lebih kurang 25 orang yang hadir.


syiha mendapatkan saya..lantas tersenyum manis menyerlahkan lagi kehensemannya.


"kak, makan kak..!" pelawa syiha


alhamdulilah rentetan dari perkongsian kami berdua tempoh hari, syiha mula rapat dengan saya, dia dah tak malu berdamping dengan saya. bagus! satu perubahan yang baik. saya nampak farhan daud gelisah, yela dia sedih sebab tak dapat pergi bersama kami kerana test pastry yang terpaksa dia jalani. dia pergi lewat sikit.


saya hanya memesan milo sahaja sebagai alas perut, ramai adik-adik ikram yang hadir.. memang penuh lah kedai mamak itu. dan dari jauh, saya nampak dia, ber t-shirt merah dan berseluar jeans. rambutnyer tersisir rapi. datang mendekati kami semua. izlan tak habis-habis dengan jenaka dan lawaknya campur dengan tom dan syakir. dan pada masa itu saya tahu satu kenyataan yang tom dan izlan ceritakan pada saya mengenai PPP tok jaya


"kak..kak nak tahu tak, kak ada cakap kat syakir yang kak nak amek first aid dia kalau dia kacau group kak kan?"
saya cuba ingat balik, bila masa saya cakap macam itu ye kat syakir, ya!!! saya ingat! masa menara cawan!
"dia take serius pa yang kak cakap tu, dia terus tak kacau kak dan pegang first aid dia rapat2" jelas izlan lagi.


setelah izlan menghabiskan ayat terakhirnya, saya terus ketawa, serius saya gelak, ketawa semuanya. saya lihat syakir dan tunduk muka dan buat muka sedih nya. saya habiskan saki baki gelak saya dan..


"la...kak gurau jela! xda makna nya kak nak amek first aid tuh la"kata saya
"mana la saya tahu kak, kak kan senior, macam-macam kak boleh buat, buatnya hilang first aid ni mati saya, ni first aid baru taw, first aid ikram" jelas Syakir
"ya! kak tahu la, saja ja kak nak nyakat kamu time tuh, tak tahu plak kamu take serius maaf ya!" balas saya dan semua yang mendengar tu terus ketawa dan syakir ikut ketawa juga


itulah syakir, dan gelaran "first Aid" itu kekal hingga sekarang.


dan setelah itu, semua nya dah cukup, tak ada lagi yang tertinggal, kami bahagikan siapa yang kena naik bas, sapa yang kena naik kete dan sapa yang kena naik motor.


saya, atin, auni, syiha, dan fathin.. ikut saya naik kereta viva kecil nih.. si dia tu bawa motor pula. . untunglah ada motor kan..dan kami gerak lewat sikit, sebab bagi yang naik bas sampai dulu ke summit. dan kami semua bergerak menuju ke summit dan sebelum tu singgah jap kat kedai kek di Perda! haa.. beli kek..
sebenarnya hari ini hari lahir Along senior. tu lah projek nya. so, kami beli kek dan topi khas untuk along dan selepas itu kereta viva kecil ini terus meluncur laju ke summit.


kami sampai summit lewat sedikit daripada mereka. then masa tu kalut nak group dengan sapa. saya pun pening nak group dengan sapa. tapi tiba-tiba akal ini berlampu-lampu.. saya nak group dengan dia lah. saya tak kira dia bagi ke tak..yang penting saya nak group dengan dia.. dia pun tak kisah saya masuk dalam group ni. so..ahli kami ialah saya, dia, besday boy (along), Tom, dengan syakir kot. .maaf lah kak sedikit lupa. hehehe.. kami main dua game! haa..


"dengan ini kejohanan bowling ikram, bermula"kata Tuan, dan sejurus abg Tuan selesai berkata maka perasmian bermula, along junior melempar bola sebagai tanda perasmian dan game pun bermula. saya sangat-sangat excited. dan rezeki saya mencurah-curah kerana saya dapat 3 strike sekaligus, Kaw ada? hahaha.. Izlan mencemik muka bila melihat saya strike lagi.


"izlan...!! tak nak tengok ka markah kak bape??" kata saya saja mengundang kemarahannya, izlan buat muka. sama juga dengan Tuan dan along junior.


yang bestnya main bowling ini sebab, nanti masa nak baling, ada ja adengan kacau mengacau nih. tu yang annoying tuh. saya lihat group sebelah saya, muhaimin mustaqim dengan, shafika, tiba-tiba saya macam terdetik sesuatu...hehehe.. fine!!


dan dari situ saya dapat kenal lagi dekat dengan si dia, dan apabila saya dapat strike, ahli group saya dan si dia memang sangat-sangat teruja sekali. 


"sakit tangan, kak pakai bola 12"kata saya
"uih berat tu kak, memang la sakit" kata dia


yup! memang pelik kalau perempuan guna bola 12 sedangkan dia guna bola 10 ja. saya suka sebab dia berat dan lebih consisten. tapi kesannya tangan saya sakit.


disamping membaling bola, mengolek bola, ada lagi aktiviti sampingan iaitu, photoshoot la, kekuatan kamera ada 2 kamera saya dan kamera dayah, farhan pulak tak bawak sniper nya, dan dia sampai sedang kami dalam pertengahan game yang pertama. semangat ouh dia nih. 


senyum sana, senyum sini, peace sana peace sini, memang excited bila dapat merakam gambar dan memang ikramies ini memang suka giler tahap meroyan bila ada kamera yang nak shoot kat mereka. termasuk saya lah. tamatlah sudah 2 game kami main, syalwana da sakit tangan, ayu pula tersipu malu, najib pun da mula letih. Firdaus jalil pun masih lagi bersemangat, fizie jangan cakap lah, asyik tersenyum ja, bergambarkan. .


wah..ada dapat hadiah lah, dapat award, dapat title, dan yang penting saya dapat sepit baju yang cute sangat-sangat. ala..si dia tak menang award, tapi tak pelah, awak menang award di hati saya..cheewaahh! kelas kaw jah! kaw ada?!!


setelah itu, mereka solat zuhur, dan akan tunggu di groud flour untuk gerakan seterusnya.


sedang saya meng usha mana-mana side yang bole saya shoot gambar ini tiba, saya nampak dia, syamim dan najib di eskalator, dan saya terus shoot gambar mereka, mereka sedar dengan kehadiran kamera lalu mereka dengan pantas mendaki balik eskalator itu untuk mendapat pemandangan tinggi, melihat cara dorang mendaki eskalator yang khususnya untuk turun itu wat saya geli hati. kiut sangat dorang semua ini.


dan kami berbincang untuk pergerakan seterusnya, kami semua akan bergerak ke jusco untuk makan, ha..kelas kau jah! makan kat jusco, kat food coart ja! dan daripada situ saya kena amik feel untuk laksanakan projek terbesar itu. 


dan kami semua ke stesen bas untuk menghantar mereka naik ke bas. oleh kerana bas tak gerak lagi, saya dan geng yang naik kereta dan moto tunggu sehingga bas rapid ini bergerak. sambil menunggu banyak yang kami kongsikan. 


"tak salah kan kalau ada bakal, kami kedua-dua belah pihak dah setuju," kata syiha 
saya tak terkejut kalau orang sehensem syiha ini dah ada pendamping, saya cuma beritahu apa yang betul dan sebolehnya tidak mengecilkan hati sesiapa pun.


dan bas rapid itu bergerak, si dia pun bergerak dengan motor kesayangannya, dan kami juga bergerak menuju ke kereta. dan tiba-tiba ada benda berlaku.


kereta saya tak boleh buka! tekan alarm pun tak nak bunyi! saya dah gelabah! saya dah tak tahu nak wat apa, nasib syiha fatin, teyn2 dengan wana menenangkan saya. aduh kalau kereta ini tak boleh buka, projek semuanya tidak menjadi, kerana barang-barang ada dalam kereta saya ini, kehulur ke hilir ke kedai bateri,


"kak, meh sini kunci tuh"kata syiha dan saya terus beri padanya tanpa banyak soal.


ntah macam mana syiha dok tekan..tekan tiba-tiba berbunyi la alarm kereta tuh. saya tarik nafas lega Ya Allah, alhamdulilah... saya tak nak guna alarm lagi, saya nak pakai manual ja. risau la! dan usai menghidupkan enjin, kereta kami terus melunjur laju terus ke jusco, dan serius! kami lewat! dalam 1/2 jam kami lewat rentetan daripada musibah ini. mungkin Allah menyuruh kami lebih berhati-hati dan beware...


saya sampai jusco dan atin dengan kawan-kawan nya berjumpa di depan secret recipe untuk melaksanakan projek itu, selebihnya pada saya, dan kami berpisah, saya, syiha, teyn-teyn dan wana terus ke food coart di mana mereka menunggu. sementara atin dan kawan-kawan nyer kelam kabut nak hidupkan lilin pada kek khas untuk along Senior.


dan saya terus masuk mood, provokasi harus dijalankan khas untuk si mangsa, besday boy Along, saya sampai di food coart dan ketika itu mereka semua tengah sibuk dok beli makanan segala. saya lihat meja itu sangat panjang, di cantum-cantum kan, yela 25 orang kan. 


dan apabila semua sudah duduk, saya mulakan provokasi pada along. 


"sebenarnya kak tak puas hati la dengan along" kata saya serius. ya! along tersenyum bila mendengar mukadimah saya, dia menyangka saya main-main, tapi hakikatnya saya serius time itu. muka saya, suara saya terus berubah.


"macam ini jadi ketua fesi, macam sampah!" kata saya direct, dan saya perasan perubahan mukanya dihina oleh saya dikhayalak ramai, saya tahu along sentap! 


"kak, kita dah bincangkan masa meeting hari tu" katanya membela diri dan masih untuk cuba senyum.


masa tu ada masalah sikit, sebenarnya saya dah tak sanggup nak provok along dah, sebab dia hampir menjatuhkan air mata nya, saya terlihat-lihat kalau-kalau nampak atin dengan kek nya untuk surprise kan along tetapi ternyata tidak saya terpaksa membebel-bebel lagi kat along untuk melengahkan masa.


ya! saya tahu along geram kat saya, saya tahu along nak tumbuk ja muka saya, sebab memikirkan saya ni senior dia mematikan hasratnya. ya! saya nampak semua itu di matanya. 


"Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan Aaaalllooonnngg, Allah selamatkan kamu" bergema ruangan food coart itu dengan suara ikramies, dan aten dengan kawan-kawan nya terkedek-kedek berjalan menuju ke arah along sambil menyuakan sebiji kek itu padanya dan dia terkejut! dia memang tak sangka surprise tu, memang tak sangka.. dia ketawa seraya memandang saya, hahaha..saya hanya ketawa dan tugas saya selesai untuk provok along. 


"along terharu sangat-sanga, along tak expect pun...bla...bla..bla...bla..." ketua fesi banyak cakapnya.


dan setelah itu kami pun mula makan, dan saya tak lapar, saya tak makan pun, yup! saya hanya minum air dengan makan kek. saya duduk di sebelah dia!


"kak tak makan ka?"tanya dia
"tak nak, tak lalu" jawab saya.


saya hanya menjamah kek sepotong dua dan adalah adengan sapu-sapu krim kat muka masing-masing. yup! kelihatan macam ikramies ini kanak-kanak riang. tapi tak mengapa, sekali sekala, asalkan menjaga batas, saya tak terlalu rigid untuk memandang sesuatu itu. tak kisah lah mereka nak buat apa pun yang penting mereka pandai menjaga batas. dan saya tidak akan sesekali memarahi mereka.


habis makan, kami berpisah, ada yang nak jalan-jalan dengan rakan-rakan yang lain, ada yang nak pulang, tapi rasanya tak da kot yang nak pulang, so, kami ke surau untuk solat asar. setelah itu, kami terus ke popular, usha-usha buku kejap, dan terus ke tempat permainan token-token tuh. dan pada masa ini saya saja nak luangkan masa dengan dia, ialah nak kumpul kenangan. kami bergerak secara kumpulan terus ke tempat permainan itu, sesampai ja di situ, group tadi terpisah, semua bawa haluan nya masing-masing, dayah tinggalkan saya tanpa pesan, Tom, izlan dan syakir hilang tanpa jejak, auni, hidayu pergi tanpa saya sedari, dan tinggal di situ saya dan dia, saya pandang dia, dia pandang saya dan kami ketawa akhirnya.


"adik nak main ka?" tanya saya
"kak?" soalan di balas soalan.. Fine!
"tak nak, kak nak duduk kat situ," kata saya.
"jom lah kita duk sana, saya teman kak" kata dia kembali.


dan dari situ lah saya kenal siapa dia yang sebenar, banyak yang kami bual kan, dia juga mula kenal siapa saya yang sebenar. kami berkongsi curahan rasa, berkongsi pendapat, bergelak ketawa bersama, dan benang serta tali antara saya dan dia terikat ketat. dan dari situ saya mula gelarkan dia something.
sepertimana saya gelarkan syakir "first aid" macam itu lah saya gelarkan si dia dengan "tunang"  saya tak tahu kenapa gelaran itu terhasil, maybe atas apa yang terjadi di PPP dulu kot. 


jangan pernah salah sangka dengan apa yang saya buat, saya buat semua ini ada sebabnya. sebabnya, saya tidak berkebolehan untuk mengingat setiap nama semua adik-adik saya ini, so, saya letakkan gelaran pada mereka ini semua agar saya tidak lupa adik-adik saya ini, dan alhamdulilah gelaran ini melekat pada mereka semua hingga ke hari ini.


antara gelaran yang melekat ialah:

  1. Syakir = First Aid
  2. Teyn-teyn = Annoying
  3. Dayah = jelita
  4. Tom = teknikal
  5. Izlan = teddy bear
  6. taufik = tunang
  7. hidayu = terayu
  8. syiha = hensem
  9. farhan daud = kuat
  10. syahrin safwan = cengkerik kecil
  11. adillah nazura = kembaq
  12. sarah izzaty = kartun
ada banyak lagi gelaran-gelaran yang saya gelarkan pada adik-adik saya ni semata-mata untuk mengingati nama mereka semua.

dan kami berdua jadi rapat, dan dayah dan yang lain mendapatkan kami setelah kami ditinggalkan. dan kami berpisah, ada yang naik bas da yang naik dengan saya dan ada yang naik motor.. ya. kami semua rasa sedih sangat-sangat, rasa macam tak nak berpisah, macam kat kampus tak leh jumpa lagi, tapi kami rasa detik perpisahan itu tersangatlah sedih. 

maka..nak tak nak, kami terpaksa terpisah sebab mereka nak kejarkan maghrib, sementara saya dan yang lain maghrib di jusco kerana langkah kami seterusnya adalah..... hehehehe...

saya rindu sangat dengan pasar sabtu kat depan poli, saya menyuarakan hasrat saya untuk ke pasar itu, sebab kepala saya mula pening kerana seharian tidak makan..adik-adik yang lain setuju untuk menemankan saya ke pasar. saya sangat-sangat excited..

selepas habis solat, saya terus memecut laju ke destinasi kami seterusnya iaitu ke pasar. . 

banyak yang tak berubah kat pasar itu, dari jauh lampu-lampu tapak pasar terang benderang, dan bunyi bising mula menerpa.

kami mula mengatur langkah, saya tak tahu nak makan apa, tapi yang saya tahu kepala saya mula berpinar-pinar, dan saya mula sakit kepala. tapi saya harus kuatkan untuk shopping di pasar. dan sekali lagi, saya menjemput adik-adik saya untuk turun dinner ke dewan makan delima. ya! baru je jumpa, nak jumpa lagi. yelah, sebab saya rindukan mereka semua. saya perlu kutip kenangan itu untuk dibawa ke klang nanti.

dan kaki ini mula melangkah, bersesak kami di pasar, melihat itu ini, ya! nasi kerabu pantai timur dah tak da dah, nasi ayam rm2.50 pun saya dah tak perasan..maybe mereka dah tak berniaga lagi di sini

dan kami masih melangkah dan berjalan terus, ketawa sesama sendiri, dan kami bahagia walaupun berjalan-jalan di pasar malam.

dan masa makin mencemburui, adik-adik yang lain pasti sudah tunggu di food coart delima.. dan saya sempat membeli satay sahaja. teringin nak makan.

dan kami kembali ke kereta.. dan terus menuju ke kampus, dan tak sabar untuk dinner dengan mereka semua.

dan saya pasti mereka semua menunggu kehadiran saya.

dan kepala saya makin sakit.. 

dan harap masih lagi boleh melakar kenangan dengan adik-adik saya ini.

Ya Allah, berikanku kekuatanMu kepadaku untuk ku terus hidup dalam untuk mentaati perintahMu

To Be Continue..

P/s: wahai angin, sampaikanlah rindu ku pada mereka semua, agar mereka tahu betapa kasihnya ku kepada mereka... semua...

Friday, April 13, 2012

Cerita Tentang Penyatuan Ukhuwah Vol.8

Bismillahirahmanirahim...


Assalamualaikum WBT.

hari ini hari Rabu..woo..lepas berseronok dan sedih2 semalam, saya pasangkan tekad untuk berdiri dan try to achieve my mission. i hope, before i go back to Klang, i have to make sure that, our Ikramies sibling are being together and helping each other and make sure that they will took care our lovely Kelab. 


adoyai berspeaking pulak saya ini, dan aktiviti untuk hari Rabu ini sangat membosankan sedikit sebab..adik-adik saya semua pegi kelas.. 
"apa barang gi kelas, lihat macam saya! da cuti da.senang hati ja" kata-kata itu sering saya ungkapkan pada mereka, dan reaksi tak puas hati dan tumbukan manja sebagai hadiah yang terbaik dari mereka. ala, nanti time kak da stat belajaq, hampa plak cuti noh...


dan saya membawa diri ke Laman Siswa untuk online, yela.dah xda kelas kan? hehehe.. sambil memerhati gelagat dan tingkah laku student sekarang ini. 


malam ini ada meeting untuk PSK MRSM Kepala Batas la.. dan saya telah diberitahu oleh Tuan Izram yang dia menjemput saya dan muslimah yang lain untuk turut serta dinner sebelum pergi ke meeting. 


saya dengan senang hati nya setuju sahaja. tapi tak makan pun just minum air ja.hehehe.


dan di malam itu saya lihat ada segerombolan budak-budak lelaki datang, peh, ramainya datang, 3 meja juga bersambung. dan saya aiffah, syikin salim, dan cik noor syalwana antara muslimah yang hadir, tidak mengapa, haikal salleh pun ada, so.. meeting bole siap lambat sikit, haa... tiba-tiba mata ini tertumpu pada seseorang, yang urmm good looking, saya tak penah lah jumpa dia, siyes! 


sapa pulak la dia nih.. xpa la maybe kawan dorang or maybe adik saya. dan masa tengah dok kacau tuan izram makan, tiba-tiba lengan saya terlanggar gelas dan tumpah terkena kunci kereta saya. terkejut betul saya, nasib baju tak basah.


bila nak balik kampus! tiba2 something happen! alarm saya tidak berfungsi! wehy..sedih ouh!! giler2.. satu permatang pauh bole dgr bunyi alarm saya yang bising itu, dan dengan kepakaran Nor Izlan, akhirnya alarm saya berfungsi juga, alhamdulilah.


dan saya terus bawa kereta masuk untuk hadiri meeting psk ini. dan di sini tibalah masanya diumumkan partner untuk fesi tok program yang akan datang..


"ok! hazwan dengan syiha yer" kata along..
tiba-tiba mereka semua pelik, kenapa syiha? kenapa mereka.
saya tak pelik saya siap dah get ready nak warning dengan hazwan kamil supaya jaga-jaga sikit dengan syiha tuh, mesti cantik adik tuh, tengok nama lah kan, S.Y.I.H.A peehhh...


"sori-sori.. kalau macam tu kak dila partner dengan syiha" tambah along.
so..saya pulak yang kompius, xpalah x kesah pun partner dengan perempuan, dan mereka-mereka semua terus memandang ke arah saya dan tersenyum, lagi saya pelik pe ke hal nya dorang wat cam ni, dan timbul niat di hati.
"syiha yang mana?" tanya saya pada izlan dan faris yang kebetulan berdekatan dengan saya. Subahanallah! sebenarnya, syiha tu laki-laki. saya mati2 ingat syiha itu perempuan. bila mata kami bertemu! dia la orang yang dinner kat de mara tadi, yang hensem tuh! peehhh... saya wat muka phyco saya sambil tangan ini mengepal penumpuk dan lagaknya umpama nak belasah orang, dan adik-adik saya dah mula ketawa bila melihat aksi saya.


"abeslah kau dengan kak dila! abes lah," kata Syakir lagi menakut-nakutkan syiha, dan caen juga berkata itu ini sebagai penambah rasa.. 


dan dari situ saya mula kenal dengan syihabbudin. 


peh...kurniaan Allah, keindahan Allah ini memang sangat menakjubkan, bila melihat dia saya terus memujiNya, tak sangka ada orang sehensem ini yer kat dunia nih, tapi bila melihatkan first impression dia pada saya, saya yakin, dia memang sangat kurang selesa dengan dia.


oleh sebab itu, saya bertindak untuk bersemuka dengan dia seorang perseorangan. dan saya cuba fahami dirinya. ya! susah juga nak fahami dia, sebab dia agak kurang serius sikit. dan dia macam annoying sikit. syiha annoying pada mulanya, bila saya ber"dating" dengan nya di laman Siswa, yeah! saya cuba runtuhkan dinding antara kami berdua..


"yup! kita baru kenal dik, kan kita kapel fesi, kita kena cuba cipta chemistry di antara kita"terang saya. apa yang saya buat bukan sia-sia. ada sebabnya.
"erk..ya kak.."syiha ni memang agak susah nak lenturkan dia...kena amek masa...saya akan usahakan juga semoga dia tak kan rasa malu-malu untuk conduct or bekerjasama masa psk nanti. dan banyak yang telah saya rangkakan. dan banyak juga idea yang saya minta padanya. iya! dia susah nak serius..nak kata main-main tak pula, pelik juga si syiha ini.mungkin ada sesuatu yang menganggu nya yang membuatkan dia jadi begini. 


ya! saya dah slow talk dengan dia, mungkin belum nak berkesan lagi tapi tak pa..kita tunggu ja nanti.dia meninggalkan saya untuk pergi ke kelas. dan saya bersendirian lagi..


itu la rutin saya kat uitm penang ini. 


dan hari khamis saya dapat lamaran daripada adik-adik supaya menyuruh saya menemankan mereka untuk pergi berkolarberasi dengan pihak sekolah mrsm di kepala batas. saya yang sememangnya free saja sepanjang masa bersetuju untuk menemankan mereka semua.


dan perjalanan pun bermula, dari permatang pauh nak ke kepala batas tidak lah begitu jauh. dan yang naik kat kereta saya ialah Fatin, Along dan Wafi. sepanjang perjalanan, ada ja lawak-lawak yang kuar dari mulut fatin, dan along juga turut serta dengan aktiviti tersebut, tak cukup dengan itu Wafi dengan mulutnya bising membebel itu ini lagi membuatkan kami semua tergelak guling-guling.


masa perjalanan saya nampak sebelah kanan saya SMS kepala Batas, iya! saya sangat-sangat merindui sekolah itu, kerana IKRAM juga penah memotivasikan sekolah itu, dan adik-adiknya, terlalu hebat!!!! dan hyperactive. saya merindui adik-adik lelaki saya di sana..dan yang perempuan juga..


terimbas kenangan yang terlayar di situ, kesusahan kami Fareez, Dina dan saya melayari perjalanan itu memotivasikan mereka. kami dalam rush kerana kami bertolak jam 9 pagi ari jumaat, kami kena pastikan yang kami perlu sampai uitm penang selepas solat jumaat.


dan perkongsian abg fareez benar-benar berkesan di dalam hati ini..


dan saya sampai di perkarangan mrsm kepala batas, saya sangat teruja melihat sekolah nya yang sangat-sangat membangun, dan mereka-mereka semua pergi ke pejabat untuk berbincang, berunding, dan semua sekali. 


tinggallah saya dan fatin di ruang menunggu. dan dari situ kami berbual panjang, panjang sangat, apa yang terbuku di hati saya terungkai satu per satu, segala persoalan terjawab sudah. dan saya kagumi dak kecil di sebelah saya ini. dan ramai ikramies kata yang perangai fatin ni serupa dengan saya, dan cara kami senyum pun ada iras-iras, haaa...adik kan! mesti la sama.


dia explain kat saya satu persatu apa sebenarnya yang terjadi segalanya, dia menrungkai kan segala kekusutan dalam kepala saya nih. apa-apa yang saya tidak faham dan tidak puas hati semuanya dia explain kembali pada saya. best bersembang dengan dia nih. gelak tawa sama-sama..comel lah dia nih.


tengah kami berborak sambil ketawa tiba-tiba ahli jawatan tertinggi yang menguruskan program ini keluar. dan tiba-tiba saya rasa semacam. melihatkan riak muka mereka yang redup saya pasti ade something yang happen di dalam sana.


dan saya tak tahu apa yang mereka bincangkan, dan saya pasti ada yang terjadi. mereka masih berbincang dan berbincang, saya nampak muka Haikal Salleh kerut seribu. dan rombongan kami pulang dengan kekecewaan..dan untuk meredakannyer kami semua singgah di tepi jalan makan cendol.


saya memecut kereta laju meninggalkan kepala batas, kejarkan kelas along dan kokorikulum fatin membuatkan saya menekan padel minyak untuk terus sampai di uitm Penang. 


dan setelah selesai menghantar mereka, saya kembali ke bilik, bersedia untuk episod sedih meeting malam ini. saya dan yang lain pun berkumpul untuk meeting malam ini, haikal salleh yang lead meeting malam ini, dan suasana sunyi menyelubungi meeting malam ini, Haikal mencari muka saya untuk meminta kekuatan dari saya. .saya hanya memandangnya dengan penuh harapan agar dia mengerti bahawa apa pun yang terjadi saya tetap menyokongnya. 


banyak tarian-tarian dan joget-joget lambak yang dipertontonkan dan itu semua tidak cukup untuk mengusir rasa sebak saya. dan saya memandang semua ahli ikram yang hadir dan mata ini terhenti pada si dia! eh dia pakai baju warna hijau la! sama macam saya.! baju saya pun warna hijau! betul-betul sama warnanya..! yeah! sama sangat-sangat.. dan hati ini kembali berbunga


"eh! kita pakai baju sama la!!" kata saya pada dia, dia tersenyum dan teruja dengan kebetulan ini. ia sedikit sebanyak dapat mengurangkan rasa sedih saya tapi... saya terasa macam, saya nak balik. saya tak nak dengar lg tetapi bila mengenangkan adik-adik yang memerlukan kekuatan dan semangat saya tetap gagah berdiri di situ. 


dan kenyataan yang perit itu berjaya haikal salleh luahkan, dan warga ikram terdia dan terkejut, saya duk di belakang diam, dan diam, dan saya lihat mereka juga turut terdiam, saya terasa seperti roh terbang dibawa angin lalu, hanya jasad yang masih di sini. along cuba explain apa yang terjadi, saya memandang syiha iaitu partner tak jadi saya, saya lihat raut wajah nya yang redup, ya! saya nampak! dia excited untuk menjadi fesi..dan semuanyer sedang tengah explain tiba-tiba dayah tundukkan muka ke meja, lagaknyer seperti orang menangis, kalut seketika, yang perempuan semua try pujuk dayah tapi dayah tetap membatukan dirinya begitu, saya mengambil inisiatif untuk membawa dayah keluar supaya ikramies yang lain tidak risau dengan keadaan sebegitu.


di luar, saya minta dayah untuk habisi sisa air mata nya, saya cuba mendiamkan diri dan menunggu untuk dayah bersuara. 


"kak, kenapa program ini batal, dayah kesian kat haikal, dayah tahu haikal berkerja keras untuk program ini! dayah tak sanggup nak tengok haikal kak, haikal tak tidur malam dan last2 macam ini kak..dayah sedih sangat" terang dayah panjang lebar..


dan saya terdiam untuk seketika, blurr..tak tahu nak cakap macam mana.. dan alhamdulilah Allah mengilhamkan something...


"dayah, hidup kita ini macam menara cawan, kita hampir sampai ke puncak, dan tangan2 yang zalim itu lah yang meruntuhkannya iaitu cabaran, macam itu lah sekarang, kita hampir nak pergi program, dan disebabkan something kita gagal, runtuh cawan kita dik." terang saya.


"dayah jangan lah nangis, dayah kata dayah kesiankan haikal, tapi apa yang dayah buat ini lagi buat haikal sakit, lagi wat haikal menderita, dayah kena support haikal, tapi bukan dengan menangis begini" panjang lebaq saya explain kat dayah. 


saya lihat tangisan dia mula reda, dan dia mula tersenyum, saya mengusap belakang badan nya untuk memberi semangat, saya harap dia bersemangat untuk ber semangat pada sahabatnya haikal. dan kami berdua tersenyum lalu masuk kembali ke kelas untuk meeting.


suasana dalam kelas agak haru biru, meeting dah lama habis tetapi tidak bersurai lagi kerana menunggu tag nama untuk psk ini sampai. saya berborak-borak dengan adik-adik yang lain sementara menunggu ketibaan tag nama itu.


dan tag nama sampai dan di edarkan kepada semua yang terlibat, saya sempat merakamkan aksi-aksi mereka dalam sniper saya ni. macam-macam aksi yang saya dapat rakam antaranyer video mengenai..


"hai MSRM..Cak..cak..!" jerit semua..


dan saya sempat menyuruh wana untuk merakamkan gambar saya dengan si dia kerana baju kami warna sama! dia sama sekali tidak kisah pun! best! syiha mendekati saya dan tersenyum kecil.


"kak, tak da rezeki nak partner dengan kak," kata syiha.
"partner tak jadi" kata saya.


dan gerak kerja untuk program PSK SMK Dato Onn di teruskan dengan membawa gerak kerja mereka di smk dato onn nanti.


dan apabila masing-masing dah tinggalkan kelas itu tiba-tiba Tuan izram bersuara


"dila ari sabtu kita main bowling nak! kita wat kat summit!"cadang tuan dengan excitednya..
"ok boleh ja,,dila uruskan muslimat abg uruskan muslimin ya! nanti pape hal kita mesej ya!" kata saya.


dan kami masing-masing meninggalkan bangunan annex untuk kembali ke bilik, dan saya pasti episod sedih ini berakhir di sini....


pasti ada kenangan yang terlakar selepas ini..


dan kenangan itu akan membuatkan kita lebih rapat lagi...


dan saya lupa nak mintak no. dia!! msej dayah lah! hehehehe


semoga saya masih boleh bersama dengan mereka lagi..


bila melihat dada langit, kerinduan pada keluarga mula membuak-buak, dilema menyerpa, matlamat saya masih belum capai, saya masih tak boleh tinggalkan mereka..


dan melabuhkan badan di atas katil setelah seharian bekerja keras... dan mata ini berkelip-kelip sambil akal memikirkan sesuatu...tak leh pikir dah..mata ini harus tidur, esok ada banyak urusan lagi..


dan mata ini lama kelamaan terpejam juga.. dan terus "mati" dan dengan harapan masih ada lagi nyawa untuk esok dalam mencari keredhaanNya..


To be Continue...


P/s: kamu semua kekuatanku..







Sunday, April 1, 2012

Cerita Tentang Penyatuan Ukhuwah Vol.7

Bismillahirahmanirahim..

Assalamualaikum WBT.

dan hari ini cuti 2 hari, dan saya dan muslimin yang lain ada aktiviti, ape lagi aktiviti bowling la!!! haaaa... 

sebenarnya aktiviti bowling itu terbuka pada muslimin sahaja. tapi saya nak join juga, saya bawak geng muslimat saya! ramai.satu kereta. antara muslimah yang hadir pada aktiviti itu adalah Aiffah Mohammad, Fathin Rabihah Halim, Mira Lunny, 

dan muslimin yang hadir pula adalah, hafizi, farhan daud, tom, izlan, syakir, hazwan kamil, Haikal Salleh, Syamim, dan Najib Sara..

dan pada mulanya saya dan ifa tunggu mereka di LS, bila melihatkan yang  tiada siapa pun di LS maka saya pun pergi la kat kedai mamak kat depan LP sebelah kiri. dan saya nampak ada kelibat yang saya kenali. dan itu mereka! wah..sedap bersarapan ya!. 

"kak dila! mari sarapan sekali" kata Izlan.
dan saya pun join la mereka semeja dan minum saja. dan dari situ saya cuba mengingati nama-nama dan muka-muka mereka. ramai juga dalam kalangan lelaki yang join program ini. sementara menunggu Fathin Rabihah bersiap bagaikan mak datin lamanya, banyak yang telah kami kongsikan. 

dan sebelum nak pegi itu saya arahkan yang muslimin pegi naik bas sementara yang muslimat naik kereta dengan saya. 

saya biarkan mereka pergi dahulu sementara saya tunggu Fathin Rabihah bermake up. saya terjumpa Nina Sakina dan Seri Banum saya peluk erat mereka, tapi saya rasakan pelukan mereka lain, lain sangat, dan di situ saya try mengupdatekan diri saya ke dunia mereka. 

dan saya dapati banyak yang telah mereka luahkan, terlalu banyak, dan saya hanya diam dan mendengar segalanya. dan selepas itu, baru saya start berkata, dan berkata lagi, dan saya gengam erat kedua-dua tangan mereka, sekuat mungkin, mengharapkan kekuatan saya mengalir terus kepada mereka berdua. tiada apa yang boleh saya bantu melainkan hanya kata-kata semangat dan kekuatan saya berpindah ke mereka.

dan selepas berbalas pelukan saya tinggalkan mereka, dan Haikal Salleh merenggek-renggek nak naik kereta dengan saya, maka layan kan jela dia nih. bawak ja, budak kecik comel ini dengan saya,

dan dari jauh saya nampak fathin rabihah, menuju ke arah saya, pehhh, memang macam mak datin mengelip! hehehe.. dan saya, ifa, fathin haikal menuju ke tempat letak kereta berhampiran BKBA. dan di bus stop pula saya amek Hazwan Kamil.

dan saya mula bergerak tinggalkan perkarangan Uitm Penang untuk menuju ke Pasific. dan saya park kereta agak jauh dari pasific. punya lah jimat tak nak masuk yang bayar punya. dan kami melangkah masuk ke pasific terus menuju ka pusat bowling. di depan pintu kami terlihat ada Hafizi menunggu, setelah itu kami lihat mereka sudah pun berkira-kira untuk membayar jumlah duit ke kaunter. dan jangan lupa sesi bergambar, 

"dengan ini saya merasmikan, permainan bowling IKRAM di mulakan!" jerit saya. 

dan bermulalah aksi baling membaling. longkang tak longkang, semua sekali. dan saya akui, saya jarang main bowling, sangat-sangat jarang main lah. dan pada mulanya bola saya ke longkang ja.tapi bila da masuk 4 balingan saya mula bangkit, ejekan dari Izlan tidak saya pedulikan! 

dan apabila saya melihat yang saya berjaya spare, saya punya lah gembira! sampai terlompat! saya akui memang Izlan Tom, Syakir, Syamim agak terkejut dengan perilaku saya ini, tapi hakikatnya itulah diri saya, saya tak nak mereka malu dan segan dengan saya, saya juga nak mereka tahu bahawasanya kita ini sama sahaja, ahli kelab IKRAM. dan bagi Najib Sara, Hazwan Kamil, fenomena ini sudah biasa bagi mereka, mereka akan pelik bila kak dila masam dan menangis ja. sebab mereka jarang sekali lihat saya berkeadaan begitu. 

dan saya akui, team saya x berapa nak menang time itu, tapi tak kisah lah saya ok ja..bila saya hendak ke tempat duduk, saya terlihat, dan pandangan saya terkaku pada sebuah imej yang wat saya terkesima, tersentak, dan terkejut, dan bila melihat kan dia itu datang untuk join sekali, tiba-tiba terasa macam, awan menghempas bumi, Ya Allah, sesungguhnya saya tak prepare dengan kehadiranya. dan degupan saya terus menjadi laju, dan saya terus sesak, sakit!, ya sangat sakit melihatkan dia, yang selamber ja di situ, 

terasa seolah nak pitam, tiada kekuatan berdiri, tiada apa-apa sokongan di kala itu, lantas diri ini terdiam duduk sementara tunggu giliran membaling.

Ya! hilang terus semangat saya kala itu, terus hilang, sesungguhnya dia mengganggu perhatian saya, lantas kenangan lalu mengusik jiwa. dan air mata bergenang. kenangan yang dulu nya manis kini bertukar pahit. kenangan yang dulu nya sebagai penawar kini racun bagi saya.

sakit dada ini, sakit! terlalu sakit, terasa diri ini tiada lagi maknanya bagi diri nya biarpun bagi seorang kakak. terasa tiada maknanya lagi saya di sisi nya.

saya harus kuat, saya tak mahu adik-adik baru saya perasan dengan perubahan mendadak saya kerana dia! saya tak perlukan dia seperti mana dia tak perlu kan saya!

ya! dan saya menyeka air mata..mudah2han tiada yang perasan kan saya menangis di kala itu, dan saya cuba belagak tenang, cuba mengumpul kekuatan untuk berhadapan dengannya. dan saya takkan tewas. dia hanya tersenyum dan kami berbual seketika. seperti tiada apa-apa yang berlaku antara kami waktu dulu. kami seolah baru kenal, kami seolah-olah tidak pernah berkenalan di waktu dulu. dan saya hanya try update dengan nya. tak lama pun sekejap sahaja. 

dan saya terus membaling, memperkuatkan sisa-sisa untuk membaling, dan saya cuba habiskan baki-baki permainan. walaupun saya akui tiada mood lagi untuk bermain. maka, saya mengajak fathin, hazwan ifa untuk pergi dari tempat itu untuk ke rumah Tok kesayangan saya di Bukit Mertajam. 

dan berita sedihnya, tok saya sudah pun bertolak ke Kepala batas untuk menjaga anaknya dalam pantang, tok juga melahirkan kekesalan yang teramat kerana tak dapat penuhi hajat saya untuk memasak kerabu nanas dan pengat pisang yang saya pinta.

seriusly, saya sedih, dengan hati yang berat, saya kembali semula ke Pasific untuk join dengan adik-adik yang saya tinggalkan tadi, dan saya amek mira lunny, ya! rindu kat si comel nih! dan kami kembali ke pusat bowling, dan kami lihat permainan hampir tamat, dan di kalangan adik-adik terkejut kerana saya ada di situ, meeka ingat saya dah balik. saya hanya tersenyum, dan saya melihat keadaan sekeliling tapi dia tak da. mungkin dah balik.

dan saya dan yang lain, terus ke surau, tapi saya hanya membawa diri ke popular kerana keuzuran saya. sambil menunggu yang lain solat, saya membelek-belek buku di situ, Ya! saya tiada nafsu pada buku time tuh, saya pun tak tahu kenapa..saya sangat excited bila lihat buku-buku. but now semangat itu entah ke mana. saya tak tahu. 

dan selepas mereka habis solat, kami terus ke food coart untuk makan tengahhari, dan kami yang muslimat makan sesama sendiri, di meja lain. dan muslimin pun begitu. ya! saya makan, tapi, ntah, macam tak makan ja. ape lah.

dan sesi perpisahan antara kita semua, kami berpisah, mereka yang lain mahu berjalan-jalan di sekitar pasific manakala kami pula mahu membawa diri ke Mengkuang Dam.

saya ifa hazwan dan fathin rabihah. kami ke mengkuang dam untuk mengambil video. sesampai di mengkuang dam. kami membuat bulatan ukhuwah. kami meluahkan apa sahaja. antara kami berlima.  dari situ saya mula kenal rapat dengan Fathin Rabihah. dia timbalan president yang sangat-sangat hebat! dan saya akui saya kagum dengan nya. kami sempat merakam kan video. saya tak tahu untuk apa video itu, tapi saya nak wat.

dan masa nak balik, sekali lagi mata ini di hidangkan dengan Dia! apa dia buat kat sini! huh! saya geram! mana-mana jumpa dia! benci! dan saya cuba untuk wat tak tahu dengannya, dan bila melihatkan kelincahan dia bermain dengan konco-conco nya. saya lihat dia dah bahagia!! ya! dia bahagia tanpa saya! sangat-sangat bahagia tanpa saya! dan mulai dari saat itu, saya bertekad, saya tidak akan sekali-kali menegur nya lagi cukup lah saya merendahkan martabat saya untuk menegur nya dan kali ini saya tidak akan pernah menegurnya,

saya senior! maka dia harus sedar diri yang dia itu junior! dan dia harus hormat dan tegur saya, selagi dia tak tegur dan selagi itu lah saya takkan tegur dia, dan dinding antara kami mula terbina dengan tinggi dan tebal nya, dan saya tahu dinding itu takkan pecah dengan mudahnya.

saya dan yang lain, meninggalkan mereka, tak sanggup nak lihat dia lagi, memang tak nak pun lihat dia, saya tak tahu kenapa dia wat macam ini kat saya. Moga Allah membalas segala perbuatan kamu!

dan kereta viva kecil ini berlalu meninggalkan perkarangan tempat letak kereta mengkung dam. dan saya memandu dalam keadaan kacau bilau, walaupun tidak di zahirkan, tetapi itu yang saya rasa..

sampai di kolej pada waktu malam, saya dan ifa membawa diri ke kolej delima.

hari ini, memang seronok sebab dapat kenal adik-adik baru dengan lebih rapat lagi tapi dengan kehadiran dia yang menyerabutkan keadaan memberi kesan dalam hidup saya kala ini.

setelah mandi dan makan, saya melihat ke tingkat delima, ingatan saya teralih kepada si dia yang lagi satu, setelah program dia terus menghilangkan diri.. lupa nak minta nombor telefon nya.

dan satu lagi saya segan dengannya. saya risau dia kurang selesa berhubung dengan saya. dan harapan saya, saya harap dia pergi program semarak kasih MRSM Kepala Batas. sebab itu program saya yang terakhir sebelum saya pulang ke klang.

esok rabu! ada meeting PSK MRSM, saya pergi, dan saya nak tahu perjalanan program di bawah kawalan Haikal salleh, tiba-tiba saya rasa tak sedap hati..tak tahu kenapa... bayangannya hilang terus. saya rasa tak sedap hati sangat seperti ada benda yang bakal terjadi.

Ya Allah permudahkanlah segala urusan kami semua.. saya cuba mengusir semua ini, saya hanya mau tenang,

dan saya pejam mata, tiba-tiba kenangan semasa diploma mula terlayar di bayangan saya. banyak pahit manis yang saya rasakan... 

dan sedihnya teramat, dan bayangan dia sekali lagi hadir dan memteramkan hati saya.

dan saya pasti cari jalan untuk satukan benang-benang antara mereka semua..

saya berfikir dan terus berfikir..dan berfikir.. ya! harus di jalankan....

To be continue....

P/s: semarakan kasih di antara kita 

Cerita Tentang penyatuan Ukhuwah Vol. 6

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum WBT.

hari terakhir, program perkasa pelajar. dan hari itu saya bangun, dan masih letih, tak puasnya tidur, biasa lah time-time macam ini menang liat sangat nak bangun, dan saya sedar saya dah lewat untuk ke surau.

dan saya bergegas, siapkan diri, pakai baju kurung kaler hijau, sebab nak pegi berarak! best! excitednya.dan tanpa menghiraukan mereka2 yang masih bersiap saya terus meninggalkan mereka.

"kakak pergi dulu ya," kata saya pada mereka.
"baik kakak!" kata mereka.

dan saya terus mengambil tempat di group ABC, dan saya terkejut Miss Nurul Huda memberi perkongsian pada adik-adik tu. alhamdulilah, terima kasih miss, dan saya hanya duduk di samping mereka dan telinga ini dapat menangkap suara alunan mendayu-dayu zikir, istighfar kepada Sang Pencipta. siapalah gerangan yang beristighfar, lembut dan mendayu-dayunya suara itu, dicampur dengar serak-serak basah mungkin kesan daripada lesu baru bangun tidur dan kesan resdung nya itu kot. .yang membuatkan suaranya begitu. 

dan alunan-alunan zikir itu saya ikut dalam hati dan ia membuatkan saya sedih dan akhirnya air mata yang saya tahan dari hari pertama program hingga ke hari ni tewas juga, jatuh juga air mata yang selama ini cuba saya pertahankan. dan ia mengalir deras, saya biarkan sahaja ia jatuh dan sesekali saya menyeka air mata ini. 

"Ya Allah, berikanlah Taufik dan Hidayah kepada kami, hamba-hambaMu, agar kami senantiasa tidak lupa pada segala yang telah Kau berikan kepada kami" Doa saya pada pagi itu. 

tidak cukup itu, telinga saya dihadiahkan juga dengan alunan ayat-ayat suci Al-quran semasa mereka solat subuh. dan suara itu tetap mengetuk pintu hati ini supaya terbuka dan menerima hidayah yang di pinta..

dan dengan rasa rendah diri, alunan suara itu juga berjaya menusuk di hati ini, dan dengan izin Allah, pintu hati ini terbuka untuk menerima hidayah Allah.

Tenang! itu yang saya dapat rasa, bila memberi perkongsian pada adik-adik, serius saya sangat tenang. dan saya mohon agar ketenangan ini kekal.

dan apabila sudah selesai solat subuh, kami semua pegi sarapan!! haa..lemah betul lah saya bab-bab sarapan ini, tapi oleh sebab kena berarak, so saya harus bersarapan supaya ada tenaga untuk berarak dan moga tidak pengsan semasa berarak.

selepas bersarapan, kami tunggu di perkarangan dewan makan perempuan untuk menunggu bas yang akan membawa kami keluar untuk berarak. haa! kebetulan! warna baju saya sama macam warna baju pasangan saya la..hijaunya pun sama... cute! macam pengantin lah! kepak..kepak..kepung..kepung.. hahaha..

menurut arahan, fesi-fesi harus menemankan adik-adik berarak, uru-uru setia haruslah kemas dewan untuk majlis penutup tengah hari ini. dan pada perkiraan saya, lelaki ini pasti tak pergi sebab dia urusetia. lalu saya datang mendekatinya dan memberi beg saya yang penuh dengan barang itu.

"erk..boleh tak tolong pegangkan brg akak ni, sabab akak nak pegi berarak. kamu tak pegi kan?" kataku pada dia.
"ouh, boleh kak" katanya seraya mengambil beg di tanganku lalu digalas lembut di bahu kanannya.
"beg ini ade banyak barang berharga, ada hendpon, ade kunci kereta, ada dompet, sebatang pen , satu buku." terangku.
"ouh banyaknya barang berharga, tak pe lah, saya pegang ja lah beg ini" katanya. 
"thanks dik.."balasku sambil tersenyum.
"kak, patutkah saya pergi?" tanya dia tiba-tiba..
"tanya lah ini"kata ku seraya menepuk dada saya, andai hati mahu pergi maka pergi jela, andai tidak, ia tidak menjadi masalah, apa-apa pun bagitahu yang lain andai kamu nak join benda ini.

dan saya terus meninggalkannya untuk sesi fotografi kot.hahaha. dan apabila mahu menunggu bas tiba, saya nampak dia sudah bersedia, tetapi beg saya tiada lagi di galas. 
"kak! saya nak pegi!, " katanya.
"alhamdulilah baguslah," kata saya ceria!
"yela lagipun dah lama tak berarak, dulu last berarak time sekolah ja" terang nya
"Kamu sekolah mana dahulu?" tanya saya..

dan bermula taaruf antara kita berdua, saya tak sangka awak orang Jeram! orang Jawo tuh! dekatnya dari rumah saya kat Kapar itu. kami berbual-bual sehinggakan tidak sedar yang bas sudah sampai untuk ambil penumpang.


dan saya pun mula mengambil tempat di dalam bas. suasana dalam bas itu meriah dengan alunan selawat ke atas Nabi.. Ya Allah, sejuk ja bas itu. ade orang-orang lain juga dalam bas selain daripada adik-adik itu mereka juga cukup kagum dengan semangat cintakan Rasulullah yang dipertontonkan kepada mereka. ya! adik-adik dari SMK Permatang Tok Jaya. perjalanan ke dewan hanya mengambil masa kurang dari 5 minit sahaja. dan apabila sampai ke dewan tersebut, 
setelah itu ada lah seorang daripada penganjur menjemput kami untuk mengambil roti dan air mineral.


dan menunggu yang muslimin datang, kami wat la apa-apa yang patut, bergambar..harus la kan! hehehe.. eh..cepat pulak mereka sampai, kami yang muslimat sudah sediakan air mineral untuk mereka sekali. ha! express kan? hehehe..setelah itu kami masih lagi dengan aktiviti bergambar lagi... kali  ni muslimin pun nak masuk juga! masuk! as long dapat jaga batas semua ya!! dan alhamdulilah semua nya ok ja! 


dan di kesempatan ini lah saya cuba lagi untuk mendekati nya. mengorek apa yang patut, dia yang berbaju melayu berwarna gelap sikit itu hanya tersenyum dan sedikit sebanyak dia kelihatan gugup sedikit.. berbicara dengan saya. ala! tak suka la..! tak pa saya akan pastikan dia akan lebih suka dan selesa berborak dengan saya lepas ni just Wait and See! heee..


dan kami pun mula berarak..wahhhh ramainya yang join, bukan SMK Permatang Tok Jaya ja..daripada sekolah tadika...sampai kan ke orang tua yang join perarakan ini. alhamdulilah, best nya, dan perarakan kami habis awal sekitar 45 minit ja! 


dan kami teruskan dengan permainan dalam kumpulan, abg wafi kita ni ade ja idea dia nak kasi adik ini terus kompius dengan game tali nya itu .hahaha..saya akui saya pun da lupa cam mana nak wat tali tuh.tapi alhamdulilah semua nya ok.


dan diri ini juga masih lagi mengusha panas dirinya di sana, sekejap ja..tapi tiba-tiba dia hilang, dan seketika nampak dirinya sudah kemas dan segak berbaju kemeja, hehehe, ouh tukar baju ya.. saya pun kena lah tukar juga, dan masa yang ada ini saya gunakan sebaiknya untuk tukar baju dan make up! kerana sebentar lagi ada majlis perasmian penutup program. 


yang saya tunggu untuk perasmian program hanya lah video yang cantik itu,dan penyampaian hadiah. apabila majlis itu bermula, saya duduk di bahagian belakang sambil mata ini memainkan peranan yang sebaiknya untuk mengusha. ya..saya suka usha orang..dan perilaku orang. dan bila sudah puas melihat orang, saya start to terlelap dalam keadaan duduk, saya ini kalau dah mengantuk, mana-mana pun bole terlelap. serius, saya memang terlelap. nasib tak jatuh kerusi.hehehe.


dan saya puas hati tengok percaturan video bila dengar dayah dok membebel dalam video tu menjadikan video itu bertambah kiut. walaupun tak banyak gambar saya dalam video nih tapi tak mengapa, nasihat saya, kalau nak dalam video ada banyak gambar kita, just make it by yourself. dan ya! saya akan wat video saya dan letak gambar saya banyak2 betoi tak? hehehe


dan sesi terakhir, iaitu sesi BERGAMBAR! sesi yang sangat-sangat digilai oleh Ikramies sejak turun temurun lagi. dan saya akui, saya pun suka sangat bergambar dan juga suka mengambil gambar. dan kami mengambil gambar pada setiap ahli kumpulan dan semua peserta sekali. 


dan hati ini teringin sangat nak bergambar dengan dia! yang lengkap berjaket fakulti, dan saya lamar dia..


"dik, jom kita tangkap gambar," ajak saya, harap2 jawapan nya positif, dan seperti yang di sangka dia mahu bergambar dengan saya!!! yaaahhhoooooooo!!! best nya! dan ramai yang jelez dengan saya time tuh, turut serta juga dalam sesi pengambaran kami.hahaha..xpa..xpa.. masuk lah.. dan itu lah first time saya tangkap gambar dengannya. dan..alhamdulilah.


dengan berakhirnya sesi bergambar itu maka berakhirlah program perkasa pelajar ke 3 dan ia banyak memberi kenangan manis pada saya dan ikramies yang lain.


sesi post morterm dilakukan dalam keadaan yang in hurry sebab pakcik bas dah tunggu, saya hanya dapat bercakap sedikit saja, tak pa nanti cakap lain. dan kami menaiki bas terus untuk menuju ke uitm pulau pinang sambil dihantar oleh lambaian dan pandangan mata adik-aidik SMK Permatang Tok Jaya. dan bas pun bergerak meninggalkan sekolah itu..


dan di dalam bas pula lain ceritanya. saya masih juga dan sempat mengusha mana-mana ikramies yang tertidur untuk dijadikan bahan lawak dan disamping itu aksi mereka tidur akan dirakamkan dalam sniper saya. hehehe..ada lah gambar-gambar tidur yang berjaya saya rakam kan, antaranya Afif Malik dan adik yang berkaca mata putih exco multimedia, ala..lupa la namanya, tengok saya senang lupa nama orang, Wan amirul hakim kot..maaf kalau salah. . dia antara mangsa tidur yang telah saya rakamkan gambar nya sewaktu dia nyenyak tidur.hahaha.best-best! 


dan saya tahu adik-adik baru saya ini terkejut dengan keterampilan diri saya yang happy good lucky, ada sebabnya saya jadi begitu. dan bas sampai ke perkarangan depoh bas dan kami sama-sama turun dan ambil beg masing-masing. sorang-sorang pergi meninggalkan depoh bas ini untuk naik ke bilik, saya Dayah Abdullah Hazwan Kamil dan Tuan Izram Hafizi Sama-sama membawa diri ke food coart Baiduri untuk membasahkan tekak. setelah itu hazwan dan fizi serta tuan meninggalkan kami berdua. saya pandang dayah, dayah pandang saya, dan bermula sesi kami.


bila mata bertentang mata..rasa resah tidak terkira, nafas laju menutus kata, lidah tergeliat tidak mengapa asalkan sampai maksud di kata.


dan kami terus berkongsi rasa hati, terus berbicara dari hati ke hati, terus bertaaruf. dari petang berganti maghrib, dari maghrib berganti isyak tak mengapa, kami kan ABC. ya! banyak sakitnya Dayah Abdulllah ini, banyak kisah perit yang telah dia alami, kami bercerita sehingga 5 jam terasa seperti 5 minit, dan sehingga itu la kami tak terasa apa pun. seperti food coart baiduri kami yang punya, kebisingan mereka tidak sedikit pun mengganggu kami, dan dari situ, titik tolak pertemuan eratan jalinan saya dan Dayah Abdullah. 


sedang kami berbual-bual tiba-tiba Al menegur kami, dia sudah cantik bertukar baju, sedangkan kami masih berbaju kurung. Al yang bluur itu lagi bertambah bluur bila nampak kami begini. dan di situ saya berkenalan dengan Al exco sukan kita! ya! kami tak sedar yang kami masih berbaju kurung dengan beg baju masih di tepi kami, dan kami ketawa serentak..


dan ada lagi satu yang saya ingin kongsikan, selama 5 jam kami berbual 3 gelas air kami minum. 


"dayah! betul ka air ni kalau refill dapat 50 sen ja?" tanya saya..
"betol kak! 50 sen ja!" jawab dayah semangat!
"dayah tipu la, ingat mcd ka apa"tambah saya lagi.
"ok akak tak percaya ya, ni saya bawak 50 sen ja!" kata dayah dan pegi mengambil gelas nya untuk di refill.
"tgk!!," jerit dayah, yup! betul 50 sen, buktinya dayah tak bawak sebarang dompet melainkan 50 sen nya ja. dan kami ketawa bahagia.


kami masih lagi terus berbual-bual sehingga kan ade SRS menghalau kami, dan itu kami pun pulang ke bilik masing-masing, dengan busyuk2 nya dengan masham2 nya xpa, sudah sebati.


selepas menghantar dayah ke kolej intan saya membawa diri ke kolej delima. dan saya tekan button lif dan dengan segera pintu lif terbuka. saya sampai di bilik ifa. dan terus membersihkan diri.


ya! banyaknya kenangan manis yang saya dapat dalam 3 hari berprogram. itu lah IKRAM yang mengajar saya bersosial dengan cara yang betul bila ukhuwah kerana Allah, segalanya jadi manis.
syukur ya Allah, kerna nasih diberi peluang untuk join program IKRAM ini.


sakit badan-badan ini, sangat-sangat tapi tidak mengapa. dari program ini la saya dapat rapatkan lagi tautan ukhwah saya dengan Fathin Rabihah Halim, dari situ la saya dapat kenal Muhammad Taufik bin Md Arifin, dan saya juga dapat kenal Nor Izlan Zulkifli, dan beramah mesra dengan Wan Nur Hidayah, saya dapat kenal Mohammad Tom, saya dapat takutkan Syakir Ramli, saya dapat lepas rindu dengan Noor Syalwana binti mohamad Toher, di situ saya start kenal dengan Afif Malik, dan saya dapat juga berkenalan dengan lebih rapat lagi dengan Najib Sara, dan tidak lupa Nurul Hidayu Hassan, dan di samping itu Farhan Daud dan Syahrin Safwan Omar, Muhd Syamim tidak dilupakan. dan senior mereka Nina Syakina. dan semua yang saya tak dapat nyatakan di sini Along senior, Abg Wafi, Fatin ketua Fesi, Idayu, kamu semua kekuatan saya. dan terima kasih kerna hadir dalam hidup saya.


dan badan saya letih sangat ini. dan senang nya saya tidur. senangnya saya terlelap. dan esok pastinya ada aktiviti yang menarik bakal menanti.


dan kita pasti melakar kenangan yang lebih indah dari yang ini


To Be Continue....


P/s: terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu...