Wednesday, October 19, 2011

Cream Puff

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum...

mari cuba resepi ini..

Ramuan
Bahan A
2 biji telur
100g marjerin (butter pun boleh)
125g soft flour
secubit garam
250ml air

Filling
1liter susu UHT
200g gula
4biji telur
50g tepung jagung
50g tepung castad

Cara membuat (Bahan A)
1)panaskan air, letak marjerin.
2)letak tepung dan garam, kacau sehingga tepung masak, dalam lingkungan 15 minit.
3)sejukkan dough.
5)setelah sejuk letak telur satu per satu,dan kacau.
6)letak adunan tersebut dalam piping bag,dan picit didalam tray.
7)bakar selama 20 minit suhu 200 darjah celcius.

cara membuat (filling)
1)separate susu kepada 2 bahagian. 500ml each.
2)panaskan 500ml susu.
3)susu yang sejuk tu dicampurkan dengan telur,gula,tepung castad dan tepung jagung.
4)setelah susu itu panas..campurkan adunan bercampur tadi kedalam susu panas, dan kacau sehingga pekat.
5)sejukkan seketika

Assembly
1)setelah masak,kuarkan dalam oven,dan biarkan sejuk sedikit.
2)masukkan filling ke dalam piping bag dan suntik kedalam puff tadi.
3)sedia untuk dimakan



Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment